W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Śliwka gubinka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-07-02 w kategorii Warzywa i owoce w woj. lubuskim.

Wygląd:

Żółto-czerwony owoc z widocznymi ciemnoczerwonymi przetchlinkami.

Kształt:

Eliptyczny, podłużny i zwężony na końcach.

Rozmiar:

Długość ok. 3-4 cm, szerokość 2,5 cm, grubość 2 cm, waga przeciętna 100 owoców – 1210 g.

Barwa:

Żółto-pomarańczowo-czerwona skórka, czerwone przetchlinki, żółto-pomarańczowy miąższ.

Konsystencja:

Owoc jest miękki, skórka dość krucha, łatwo odchodząca od miąższu, miąższ galaretowaty (żelowaty), łatwo odchodzący od pestki.

Smak:

Słodki z delikatnym kwaśnym posmakiem. W stanie surowym owoce wydzielają aromatyczną woń.

Tradycja:

Śliwka gubinka to licznie występujące w województwie lubuskim, w szczególności w rejonie gminy Gubin drzewo owocowe. Towarzystwo Pomologiczne w Guben w zestawieniu dotyczącym uprawianych na ziemi Gubeńskiej owoców odnotowało w 1929 roku uprawę śliwy gubinki na obszarze 600 morgów w liczbie 4 tys. jej drzew. W latach 30-tych XX wieku produkcja śliwy gubinki stanowiła połowę produkcji sadowniczej, prowadzonej na terenie dzisiejszego Gubina, a z jej owoców produkowano wino i soki. Również w latach 70-tych XX wieku te owoce cieszyły się dużym uznaniem, gubińscy handlarze dowozili i sprzedawali je m.in. w nadbałtyckich miejscowościach wypoczynkowych. Gubinka to drzewo owocowe należące do rodzaju Prunus, obejmującego śliwy, śliwowiśnie, wiśnie i tarniny. Drzewo to jest niskie lub średniej wielkości, dorastające do ok. 6 m wysokości. Liście gubinki mają kształt podłużnie-eliptyczny, ostro zakończony z obu końców, barwy od średniozielonej do ciemnozielonej. Kwiaty pojawiające się w końcówce kwietnia i na początku maja podobnie jak u innych śliw. Owoce dojrzewają już od połowy lipca, po dojrzeniu opadają. Nie zrywa się ich, a strząsa. Mają kształt podłużny (3-3,5 cm długości, szerokość ok. 2 cm). Skórka od strony nasłonecznionej ma kolor czerwony z ciemnoczerwono-fioletowymi plamkami, po stronie zacienionej jest żółtozielona. Gdy owoc jest w pełni dojrzały, również i zacieniona strona przebarwia się na czerwono. Miąższ owocu ma kolor ciemnożółty, pestka łatwo odchodzi od miąższu. Pestka śliwki gubinki różni się od pestek innych śliwek – jest bardzo wąska, obustronnie ostro zakończona, w położeniu bocznym asymetryczna, co nadaje jej kształt półksiężyca. Owoc gubinki jest smaczny i aromatyczny. Jak podaje znany niemiecki botanik, dr Heinz D. Krausch, w artykule w: „Gubener Heinmar Kalender” z 1998 r., owoce śliwki gubinki mogą być spożywane w stanie surowym, ale również doskonale nadają się do gotowania i zamrażania, a także jako dodatek do ciasta ze śliwkami.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
18.07.2018 11:11 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
18.07.2018 11:11 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}