Smaki Regionów w Poznaniu
27.09.2024
Sekretarz stanu Stefan Krajewski wziął udział w uroczystym otwarciu targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Targi są świętem regionalnej i tradycyjnej żywności, w tym posiadającej certyfikaty systemów jakości żywności, podczas którego producenci z całego kraju prezentują swoje produkty. Podczas uroczystości otwarcia wydarzenia wyróżnieni zostali producenci biorący udział w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów.
Perły 2024 rozdane
Wiceminister Stefan Krajewski wziął udział w uroczystym otwarciu targów, podczas którego wyróżnieni zostali producenci biorący udział w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów.
– To ogromna przyjemność wręczyć nagrody laureatom, którzy poprzez wyroby regionalne promują dziedzictwo kulinarne i zrównoważony rozwój obszarów wiejskich – powiedział sekretarz stanu Stefan Krajewski podczas Wielkiego Finału XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W wydarzeniu wzięli udział producenci żywności regionalnej i tradycyjnej z całej Polski, którzy rywalizowali o prestiżowe statuetki „Perła 2024”. Podczas uroczystej gali wyróżniono 80 producentów wytwarzających produkty i dania charakteryzujące się najwyższą jakością oraz nawiązujące do polskiej tradycji kulinarnej.
Wiceminister Stefan Krajewski podziękował producentom za ich ciężką pracę i wkład w promowanie regionalnej i tradycyjnej żywności wśród konsumentów.
Produkty regionalne
Tegoroczne targi pełne były różnorodnych smaków i zapachów pochodzących z różnych zakątków naszego kraju oraz z zagranicy. Na stoiskach można było znaleźć wiele wyjątkowych produktów regionalnych, m.in. miody, sery, wędliny, pieczywo i ciasta.
Stoisko MRiRW
Na stoisku MRiRW swoje produkty prezentowali producenci: sera korycińskiego swojskiego (ChOG), oleju rydzowego tradycyjnego (GTS), oscypka (ChNP), redykołki (ChNP), jabłek grójeckich (ChOG), wielkopolskiego sera smażonego (ChOG), suski sechlońskiej i miodu spadziowego z Beskidu Wyspowego (ChNP).
Na stoisku nie zabrakło również degustacji oraz pokazów kulinarnych z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Obok głównego stoiska MRiRW znalazło się stoisko „Odpoczywaj na wsi”, na którym przygotowane zostały liczne materiały promujące polską wieś: ogólnopolskie mapy, katalogi z bazami obiektów agroturystycznych, produktów lokalnych, zagród edukacyjnych, oferty regionów. Odwiedzający mogli zasięgnąć informacji na temat możliwości wypoczynku w gospodarstwach agroturystycznych czy zorganizowania wyjazdów rodzinnych.
O wydarzeniu
Odbywające się corocznie na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich „Smaki Regionów” w Poznaniu to święto regionalnej i tradycyjnej żywności, w tym posiadającej certyfikaty systemów jakości żywności, podczas którego producenci z całego kraju prezentują swoje produkty. Tegoroczna edycja targów trwała od 27 do 29 września.
Na targach można skosztować regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane z poszanowaniem tradycji i według dawnych receptur. Jest to również doskonała okazja dla konsumentów, aby zakupić polskie produkty spożywcze wysokiej jakości.
Jak co roku wydarzenie obfitowało w degustacje, warsztaty dla dzieci oraz pokazy kulinarne, w tym pokazy z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem.