Powrót

Smalec gęsi z Siewierza

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-11-20 W kategorii Oleje i tłuszcze w województwie śląskim

Wygląd:

Dwie warstwy:

Kształt:

W zależności od pojemnika na smalec

Rozmiar:

W zależności od pojemnika na smalec

Barwa:

Barwa od jasnożółtej do lekko kremowej

Konsystencja:

Oleista, lepka

Smak:

Delikatny smak; bez zapachu

Dodatkowe Informacje:

Smalec gęsi (tłuszcz) produkowany jest z wytopionego sadła gęsiego. Ma właściwości rozgrzewające.

Tradycja:

Zwyczaj wytwarzania smalcu jest bardzo popularny w tradycji kulinarnej. Wytapiający się podczas pieczenia mięsa tłuszcz wykorzystywano jako dodatek do innych potraw lub traktowano go jako potrawę samą w sobie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}