Smalec gęsi z Siewierza
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-11-20 W kategorii Oleje i tłuszcze w województwie śląskim
Wygląd:
Dwie warstwy:
Kształt:
W zależności od pojemnika na smalec
Rozmiar:
W zależności od pojemnika na smalec
Barwa:
Barwa od jasnożółtej do lekko kremowej
Konsystencja:
Oleista, lepka
Smak:
Delikatny smak; bez zapachu
Dodatkowe Informacje:
Smalec gęsi (tłuszcz) produkowany jest z wytopionego sadła gęsiego. Ma właściwości rozgrzewające.
Tradycja:
Zwyczaj wytwarzania smalcu jest bardzo popularny w tradycji kulinarnej. Wytapiający się podczas pieczenia mięsa tłuszcz wykorzystywano jako dodatek do innych potraw lub traktowano go jako potrawę samą w sobie.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl