Sójka mazowiecka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-05-11 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Gładki, błyszczący na zewnątrz, na przekroju porowaty farsz. Skórka z ciasta drożdżowego.
Kształt:
Kształt większego pieroga zakończonego warkoczem, na przekroju owalny.
Rozmiar:
Pieróg o długości około 15 cm.
Barwa:
Na zewnątrz od słomkowej do złoto-brązowej, na przekroju brązowo-miodowy.
Konsystencja:
Ciasto zwarte, gładkie, lekko chrupiące. Wewnątrz delikatny farsz, lekko zwięzły.
Smak:
Lekko słodki posmak ciasta, dominuje smak farszu – lekko kwaśnej kapusty z nutą grzybów, przypraw i specyficznym smakiem kaszy jaglanej i smażonego boczku i słoninki lub zapach oleju lnianego w okresie postu lub adwentu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pierogi mają w Polsce wielowiekową tradycję i w związku z tym często niesłusznie uważa się, że to typowe danie kuchni staropolskiej. Jednak to wenecki kupiec i podróżnik Marco Polo przywiózł je z Chin do Europy, a do Polski trafiły dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem będąc w pierwszej połowie XIII wieku w Kijowie. Na terenach położonych na wschód od Wisły, między innymi w gminie Cegłów, charakterystycznym daniem świątecznym były od dawien dawna pieczone pierogi. Gmina Cegłów położona jest w województwie mazowieckim, w powiecie Mińsk Mazowiecki. Gleby są mało urodzajne i mało przydatne dla rolnictwa, gdzie ponad trzydzieści procent powierzchni gminy zajmuje zwarty obszar lasów iglastych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl