Sok z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-09-06 w kategorii Napoje w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Płyn o barwie brązowo-fioletowej.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Brązowo-fioletowa.
Konsystencja:
Konsystencja płynna, naturalnie mętna.
Smak:
Smak kwaśny z lekko cierpkim charakterystycznym posmakiem.
Tradycja:
Tereny Puszczy Mariańskiej należą do miejsc, które od zawsze obfitowały w mnogość dzikorosnącej roślinności, w tym czarnego bzu. Porastał on żyzne tereny znajdujące się nad licznymi strumykami i rzeczkami. Zamieszkująca tam ludność zajmowała się zbieractwem leśnych i dzikorosnących owoców, z których zbierano m.in. borówki, jeżyny oraz dziki bez. Część z tych owoców zjadano, a resztę po ususzeniu przechowywano na zimę. Czarny bez zbierano w sierpniu i wrześniu, z uwagi na jego nierównomierne dojrzewanie, zbierany był przez okres kilku tygodni. Czarny bez traktowany był jako roślina lecznicza, jego owoce suszono, jak również robiono z niego soki. Owoce czarnego bzu musiały być dojrzałe, gdyż tylko takie nadawały się na sok. Sok z owoców czarnego bzu wyciskano przez prasę do sera. Owoce umieszczone w lnianym lub płóciennym worku podkładano pod prasę do tłoczenia. Później do wyciskania soku z czarnego bzu stosowano maszynki takie jak do mięsa, które były bardziej dostępne w gospodarstwach. Sypano do niej owoce i kręcono korbką. Tak wyciśnięty sok przelewano do butelek lub słoików i pasteryzowano. Po przestudzeniu przenoszono sok do spiżarni, gdzie w dość niskiej temperaturze mógł przetrwać zimę. Sok z czarnego bzu powszechnie spożywano w razie przeziębienia, bólu gardła lub problemów z trawieniem. Dodawano go do wody lub herbaty. Z uwagi na jego wyśmienity smak, a także właściwości odżywcze i lecznicze, do dnia dzisiejszego jest wykorzystywany w lokalnych zwyczajach żywieniowych i praktykowanej medycynie ludowej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:34 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:34 Sławomir Mucha