Sos zimny żuławski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-12-30 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Zwięzły, puszysty i gładki.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Kremowa.
Konsystencja:
Spoista, gładka i mazista.
Smak:
Smak subtelny o świeżym zapachu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Słowo „sos” wywodzi się od łacińskiego słowa „salsus” co znaczy osolony, przyprawiony. Dawne sosy były bardzo proste, w skład których głównie wchodziła oliwa, ocet lub wino i zioła. Już w starożytności znany był „sos garum” przygotowywany ze sfermentowanych ryb.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl