Spotkanie z Ambasadorem Republiki Singapuru
05.04.2019
5 kwietnia 2019 r. sekretarz stanu w MRiRW Szymon Giżyński, spotkał się z ambasadorem nadzwyczajnym i pełnomocnym Republiki Singapuru w Polsce Loo Choon Yong, rezydującym w Singapurze.
W spotkaniu uczestniczył także główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk.
Minister Giżyński wspomniał o 50. rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Singapurem, która będzie obchodzona w 2019 r. Nawiązał także do innych, niedawnych wydarzeń, istotnych z punktu widzenia rozwoju polsko-singapurskich relacji, jak uruchomienie bezpośredniego połączenia lotniczego między Warszawą i Singapurem w maju 2018 r. oraz zawinięcie, w październiku 2018 roku, „Daru Młodzieży” do portu w Singapurze – w ramach Rejsu Niepodległości.
W trakcie rozmów omówiono najważniejsze kwestie z zakresu polsko-singapurskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa. Sekretarz Stanu wyraził nadzieję na dalszy pozytywny rozwój relacji handlowych. Eksport polskich produktów rolno-spożywczych zwiększył się znacząco w ostatnim czasie. Jednocześnie, nadal trwają prace na poziomie inspekcji weterynaryjnych nad uzyskaniem uprawnień eksportowych dla kolejnych grup produktowych. Strona polska liczy w szczególności na postęp w zakresie finalizacji prac nad dostępem do rynku singapurskiego polskiego mięsa wołowego oraz jaj i produktów jajecznych, a także na rozszerzenie listy zakładów mięsa drobiowego dopuszczonych do eksportu.
Ambasador Loo podkreślił duże zainteresowanie Singapuru zwiększeniem importu żywności z Polski i zachęcał do intensyfikacji współpracy polskich i singapurskich przedsiębiorców. Poinformował, że przekaże władzom singapurskim prośbę o przyspieszenie prac nad finalizacją procedur otwarcia rynku. W opinii Ambasadora polsko-singapurska współpraca zyska nowy impuls do rozwoju po wejściu w życie Umowy o Wolnym Handlu między UE i Singapurem i podziękował za dotychczasową otwartość strony polskiej w tym zakresie.
Singapur jest bardzo istotnym partnerem Polski w Azji Południowo-Wschodniej. Według wstępnych danych za 2018 r. eksport produktów rolno-spożywczych z Polski do Singapuru wyniósł 18,5 mln EUR, co stanowiło wzrost o 48% w stosunku do 2017 r.
Najważniejszymi towarami sprzedawanymi w 2018 r. na rynek singapurski były mączka z mięsa, cukier, czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao. Z Singapuru importujemy głównie kawę, ryby żywe oraz ryż.
Zdjęcia (5)
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.04.2019 10:47 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.04.2019 10:47 Sławomir Mucha