W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkanie z producentami żywności

04.08.2023

– Jakość polskiej żywności i bezpieczeństwo konsumenta są dla nas najważniejszymi kwestiami – podkreślił dziś sekretarz stanu Lech Kołakowski podczas spotkania z przedstawicielami Izby Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz.

Minister Robert Telus podczas wypowiedzi (fot. MRiRW)

Prezes Izby Paszowo-Zbożowej Monika Piątkowska poinformowała o nowym pionie w ramach Izby, skupiającym firmy wytwarzające produkty z ryżu oraz kasze. Głównym tematem rozmowy była kwestia dotycząca ujednolicenia norm najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości glifosatu w uprawie zbóż, również tych mniej powszechnych jak gryka i proso.

W spotkaniu z przedstawicielami Izby Paszowo-Zbożowej uczestniczył także minister Robert Telus

– Polskie produkty cieszą się uznaniem konsumentów nie tylko w Europie, ale także na całym świecie. Wielu z nich szuka żywności wysokiej jakości, dlatego trzeba ją promować, bo konsument musi wiedzieć który produkt spełnia takie wymagania. Polskie produkty mają dobrą markę, dlatego trzeba walczyć z "fake newsami", które chcą ją dyskredytować – mówił minister rolnictwa Robert Telus.

Obecni na spotkaniu przedstawiciele firm przetwarzających zboża, w szczególności grykę i proso, podkreślili, że ważne jest dla nich to, aby przepisy jednakowo traktowały dopuszczalne normy pozostałości po stosowanych środkach ochrony roślin w uprawach zbożowych. Pomoże to wykluczać nieuczciwych przedsiębiorców. Prezes Monika Piątkowska zwróciła uwagę na pojawiający się problem jakości zbóż, w związku z napływem zbóż z Ukrainy.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}