W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Strząska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-12-14 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Masa z widocznymi kawałkami boczku, jajek i kiełbasy.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Żółtawo-beżowo-kremowa masa z widocznymi kawałkami boczku i kiełbasy w kolorze jasno-różowym.

Konsystencja:

Masa średnio gęsta, zwarta.

Smak:

Wyraźnie wyczuwalny kwaskowy smak chrzanu i octu dominujący nad delikatnym smakiem jaj i wędlin. W zapachu przeważa nuta octowo-chrzanowa.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Strząska to potrawa przygotowywana w gminie Żabno we wsi Siedliszowice na terenie Małopolski, ściśle związana z Wielkanocą i podawana na śniadanie jako główne świąteczne danie. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania, a dokładnie od wymieszania wszystkich produktów. Potrawa ta posiada stary, sięgający kilku pokoleń rodowód, której przepis prawdopodobnie został przeniesiony na wieś z miejscowego dworu Wysockich. Strząska znana była już w latach 20-30 XX wieku, a szczególnie powszechna stała się w latach 50-60 XX wieku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}