Strząska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-12-14 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Masa z widocznymi kawałkami boczku, jajek i kiełbasy.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Żółtawo-beżowo-kremowa masa z widocznymi kawałkami boczku i kiełbasy w kolorze jasno-różowym.
Konsystencja:
Masa średnio gęsta, zwarta.
Smak:
Wyraźnie wyczuwalny kwaskowy smak chrzanu i octu dominujący nad delikatnym smakiem jaj i wędlin. W zapachu przeważa nuta octowo-chrzanowa.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Strząska to potrawa przygotowywana w gminie Żabno we wsi Siedliszowice na terenie Małopolski, ściśle związana z Wielkanocą i podawana na śniadanie jako główne świąteczne danie. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania, a dokładnie od wymieszania wszystkich produktów. Potrawa ta posiada stary, sięgający kilku pokoleń rodowód, której przepis prawdopodobnie został przeniesiony na wieś z miejscowego dworu Wysockich. Strząska znana była już w latach 20-30 XX wieku, a szczególnie powszechna stała się w latach 50-60 XX wieku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl