Studzionka bobowo-serowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-08-19 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Gęsta masa z kawałkami bobu i ziół.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od kształtu naczynia – najczęściej jest o kształcie babki.
Barwa:
Oliwkowo-zielona.
Konsystencja:
Gładka, w dotyku sprężysta.
Smak:
Smak lekko ostry z dodatkiem wyczuwalnych ziół i bobu.
Tradycja:
Studzionka była produktem najczęściej przygotowywanym i spożywanym w czasie prac polowych, a zwłaszcza podczas sianokosów. Śpiewano o niej ludowe przyśpiewki: „w ziemniakach już strąki bobu, nie zaznasz już mój miły głodu, z garścią twarogu połączymy, studzionkę sobie zrobimy, jak ją zjemy nabierzemy krzepy, łąki wszystkie wykosimy siano wysuszymy i na wszystko z innej strony popatrzymy”. Studzionka bobowo-serowa przygotowywana jest z twarogu z mleka krowiego i bobu. Kiedy ser zgliwiał zalewano go mlekiem i gotowano z dodatkiem masła. Następnie dodawano posiekany bób i kminek. Wszystko razem gotowano około 40 minut, a następnie gęstą masę przelewano do formy o kształcie babki. Tak przygotowaną studzionkę wkładano do wiadra i wpuszczano do studni – stąd też pochodzi nazwa potrawy, aby się schłodziła. Najczęściej studzionkę bobowo-serową przygotowywało się latem z uwagi na występowanie młodego, świeżego bobu. Obecnie studzionka jest częstym przysmakiem na wielu uroczystościach rodzinnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 10:28 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 10:28 Sławomir Mucha