Sułkowicka krzonówka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-12-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Jasna, gęsta zupa z osadem z chrzanu. Widoczne kawałki pokrojonych wędlin, mięsa, a także ćwiartki jajka. Całość posypana zieleniną.
Kształt:
Ciecz, przyjmuje postać naczynia.
Rozmiar:
Zależy od użytego naczynia i ilości składników.
Barwa:
Jasno-żółta z widocznymi kawałkami wędliny i kiełbasy.
Konsystencja:
Płynna, ale gęsta i zawiesista.
Smak:
Smak słonawy, ostro-kwaśny. Zapach chrzanowy, mocny, intensywny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Krzonówka (chrzanówka) to tradycyjna zupa wielkanocna gotowana na południu Polski, głównie w Małopolsce, dawniej podawana w świąteczną niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Tę jednogarnkową potrawę sporządzano z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Nazwa krzonówki pochodzi od jednego ze składników zupy – chrzanu, na który w okolicy Sułkowic dawniej mówiło się „krzan” albo „krzon”. Obecnie wielu mieszkańców tego terenu używa starej nazwy „krzonówka”, zaś młodsze pokolenie na świąteczną zupę mówi „chrzanówka”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl