Suska sechlońska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-11-28 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Cały owoc pokryty pomarszczoną skórką, na przekroju pestka otoczona mięsistym miąższem.
Kształt:
Nieregularny, zbliżony do owalnego, z widoczną na przekroju pestką.
Rozmiar:
W zależności od odmiany od 1,5 cm do 4,5 cm.
Barwa:
Kolor ciemnobrązowy przechodzący w czarny.
Konsystencja:
Miękka, mięsista, o elastycznym, giętkim miąższu.
Smak:
Smak słodki, z wyczuwalnym posmakiem wędzenia, właściwy dla produktów wędzonych. Zapach charakterystyczny dla produktów wędzonych z aromatem dymu z drzewa użytego do wędzenia.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Z zachowanych przekazów historycznych wynika, iż tradycja suszenia śliw w okolicy Gminy Laskowa i okolicy trwa od dawna, od czasów przedwojennych. Nawet nazwa wsi Sechna pochodzi od tradycji suszenia śliw: „sechnie” – suszenie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl