W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Syropy owocowe

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-01-10 W kategorii Inne produkty W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Płyn klarowny.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia – butelka szklana od 400 ml do 1000 ml.

Barwa:

Właściwa dla soków użytych owoców.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Charakterystyczny dla użytych składników, bez obcych posmaków i zapachów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia miejscowości Tenczynek sięga XIV wieku, kiedy to ówczesny wojewoda krakowski, herbu Topór, otrzymał od Króla Jagiełły dobra tenczyńskie w zamian za pomoc w otrzymaniu korony polskiej. Ród Toporczyków wybudował zamek warowny murowany, a na jego potrzeby – na dziesięciu morgach – browar przyzamkowy, w którym warzono miody i piwa. Po potopie szwedzkim browar w latach 1655-1657 odbudowano. W 1945 roku wycofujący się Niemcy wysadzili część linii browarniczej, po czym nowe władze zakładu znacjonalizowały działalność pod nazwą Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego w Tenczynku, w którym rozpoczęto produkcje syropów owocowych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}