Syropy owocowe
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-01-10 W kategorii Inne produkty W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Płyn klarowny.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia – butelka szklana od 400 ml do 1000 ml.
Barwa:
Właściwa dla soków użytych owoców.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Charakterystyczny dla użytych składników, bez obcych posmaków i zapachów.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Historia miejscowości Tenczynek sięga XIV wieku, kiedy to ówczesny wojewoda krakowski, herbu Topór, otrzymał od Króla Jagiełły dobra tenczyńskie w zamian za pomoc w otrzymaniu korony polskiej. Ród Toporczyków wybudował zamek warowny murowany, a na jego potrzeby – na dziesięciu morgach – browar przyzamkowy, w którym warzono miody i piwa. Po potopie szwedzkim browar w latach 1655-1657 odbudowano. W 1945 roku wycofujący się Niemcy wysadzili część linii browarniczej, po czym nowe władze zakładu znacjonalizowały działalność pod nazwą Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego w Tenczynku, w którym rozpoczęto produkcje syropów owocowych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl