Szadolce i kulanki kaszubskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-04-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Niewielkie kluski
Kształt:
Okrągły
Rozmiar:
Wielkość w zależności od potrzeb
Barwa:
Od jasnożółtej do jasnobrązowej
Konsystencja:
Po ugotowaniu masa ziemniaczana ma charakter stały, po dodaniu mleka i śmietany konsystencja potrawy staje się płynna
Smak:
Smak i zapach ugotowanych ziemniaków, polanych mlekiem z dodatkiem śmietany
Dodatkowe Informacje:
Najlepsze szadolce i kulanki wyrabia się z ziemniaków odmiany Bryza pochodzących z własnego gospodarstwa. Do szadolców dodaje się słodkiej śmietanki natomiast do polewy kulanek używa się kwaśnej śmietany. Zarówno śmietana jak i mleko wykorzystywane do wyrobu szadolców i kulanek pochodzą z własnych gospodarstw.
Tradycja:
W XIX i na początku XX wieku pożywienie ludności wiejskiej terenu Kaszub opierało się na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Na Kaszubach ze względu na lekkie gleby uprawiało się ziemniaki, które następnie spożywano pod wieloma postaciami. W codziennym, skromnym pożywieniu Kaszubów ziemniaki odgrywały dużą rolę i podawano je w postaci klusek, kopytek, placków lub podsmażone albo jako dodatek do zupy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl