Szandar kociewski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-04 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Placek ziemniaczany z dodatkiem solonego boczku podobny do przypalonej drożdżówki
Kształt:
W zależności od blachy, w której jest zapiekany
Rozmiar:
W zależności od blachy, w której jest zapiekany
Barwa:
Na zewnątrz – złotawo-brązowy
Konsystencja:
Miękka
Smak:
Smak usmażonego placka ziemniaczanego na smalcu i na słono, o zapachu smażonego świeżego boczku
Dodatkowe Informacje:
spożywczego
Tradycja:
Południowo-zachodnia część Kociewia, leżąca na skraju Borów Tucholskich, jest krainą silnie zalesioną, gleby są mało urodzajne, przeważnie piaszczyste, mało przydatne dla rolnictwa.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl