W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szpajza, cytronszpajza – deser jajeczny, krem jajeczny

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-19 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Galaretowata masa.

Kształt:

Zależy od naczynia.

Rozmiar:

Zależy od naczynia.

Barwa:

Mleczny, koloru cytryny.

Konsystencja:

Gładka, kremowa, delikatna, galaretowata.

Smak:

Smak jajeczny, cytrynowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W bogactwie i różnorodności kuchni pomorskiej zawsze szczególnie wyróżniał się Gdańsk. Na gdańską kuchnię oddziaływało sąsiedztwo Kaszub, Kociewi i Żuław, ale również rozmaite nowinki z krajów Europy, docierające tu przez Bałtyk. Wzbogacały one rodzime tradycje kulinarne, nadając jej szczególny charakter.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}