Szpajza, cytronszpajza – deser jajeczny, krem jajeczny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-19 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Galaretowata masa.
Kształt:
Zależy od naczynia.
Rozmiar:
Zależy od naczynia.
Barwa:
Mleczny, koloru cytryny.
Konsystencja:
Gładka, kremowa, delikatna, galaretowata.
Smak:
Smak jajeczny, cytrynowy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W bogactwie i różnorodności kuchni pomorskiej zawsze szczególnie wyróżniał się Gdańsk. Na gdańską kuchnię oddziaływało sąsiedztwo Kaszub, Kociewi i Żuław, ale również rozmaite nowinki z krajów Europy, docierające tu przez Bałtyk. Wzbogacały one rodzime tradycje kulinarne, nadając jej szczególny charakter.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl