Sztuka mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-18 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Upieczone w cieście mięso.
Kształt:
Według uznania.
Rozmiar:
Według uznania.
Barwa:
Barwa zewnętrzna i wewnętrzna jest koloru od jasno złocistego do złocistego.
Konsystencja:
Miękka.
Smak:
Smak pikantny, zapach grzybów, czosnku, cebuli, śliwki suszonej.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Przepis na sztukę mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem podaje N. Bojarska w swojej książce „Dobra wieść niosą jeść” z 1979 roku: „Weź mięsa ile ci potrzeba z krzyżowej albo zrazowej części, uduś w jarzynach naszpikowane gęsto słoniną aby było miękkie; poczem zrób sobie do niego beszamel następującym sposobem: Zrobiwszy z dosyć sporego kawałka masła rumianą zaprażkę, rozprowadź ją na gęsto tym smakiem, w którym się mięso dusiło, potem daj w to dużą garść chrzanu tartego, nakraj kwaśnych ogórków albo korniszonów dość sporo, dodaj garstkę całych kaparów, ząbek czosnku, pół kwarty śmietany, octu i cukru tyle, aby było słodko-kwaskowate, osól, wsyp gałki muszkatołowej tartej; to wszystko razem wymieszaj i zagotuj na ogniu, poczem zdejm z ognia, wbij w to 4 do 5 żółtek surowych, postaw aby ci wychłódło i zgęstniało. Tymczasem wyłóż sobie rądel wałkowanem ciastem francuzkiem w jednej sztuce, skraj to mięso w ładne zrazy i układaj je warstwami w rądel na to ciasto. Każdą warstwę zlewaj powyższym beszamelem, aż wszystko zmieścisz, poczem zasklep to z wierzchu znowu ciastem, wsadź w gorący piec na godzinę przed wydaniem. Gdy gotowe, wywróć na półmisek, wytnij ciasto z wierzchu tak, aby na cal w koło rąbek został, ubierz rzeżuchą, zalej cokolwiek rumianym sosem i wydaj na stół”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl