Szynka wieprzowa parzona porębska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-08-06 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim
Wygląd:
Barwa powierzchni mięsa od jasnobrązowej do brązowej.
Kształt:
Kształt nieforemnego walca, ściśle owiniętego sznurkiem.
Rozmiar:
Waga od 1 kg do 1,70 kg.
Barwa:
Od jasnobrązowej do brązowej.
Konsystencja:
Zbita.
Smak:
Zapach i smak charakterystyczny dla szynki gotowanej, wędzonej delikatnym bukietem zapachowo-smakowym zastosowanych przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Poręba – dziś miasto, kiedyś była osadą założoną w XIV wieku. Bujne tereny leśne, złoża węgla brunatnego i rudy sprzyjały rozwojowi przemysłu. Wraz z rozkwitem życia gospodarczego powstawały cechy rzemieślnicze, w pierwszej kolejności cech rzeźniczy (około 1918 roku, zaraz po odzyskaniu niepodległości).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha