W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szynka wieprzowa parzona porębska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-08-06 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim

szynka parzona wieprzowa porębska

Wygląd:

Barwa powierzchni mięsa od jasnobrązowej do brązowej.

Kształt:

Kształt nieforemnego walca, ściśle owiniętego sznurkiem.

Rozmiar:

Waga od 1 kg do 1,70 kg.

Barwa:

Od jasnobrązowej do brązowej.

Konsystencja:

Zbita.

Smak:

Zapach i smak charakterystyczny dla szynki gotowanej, wędzonej delikatnym bukietem zapachowo-smakowym zastosowanych przypraw.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Poręba – dziś miasto, kiedyś była osadą założoną w XIV wieku. Bujne tereny leśne, złoża węgla brunatnego i rudy sprzyjały rozwojowi przemysłu. Wraz z rozkwitem życia gospodarczego powstawały cechy rzemieślnicze, w pierwszej kolejności cech rzeźniczy (około 1918 roku, zaraz po odzyskaniu niepodległości).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}