Szynka zdziechowska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-01-24 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Osznurowana szynka, pozyskana z udźca tylnego trzody chlewnej z niewielką ilością tłuszczu.
Kształt:
Nieforemny stożek, walec.
Rozmiar:
Waga szynki od 2,5 do 4 kg. Średnica to wielkość ok. 30 cm na 20 cm.
Barwa:
Zewnętrzna od złotej do jasnobrązowej. Na przekroju różowo-czerwona z widoczną niewielką białą warstwą tłuszczu ze skórą.
Konsystencja:
Zwarta, ścisła w przekroju. Powierzchnia gładka, czysta, lekko wilgotna.
Smak:
Charakterystyczny poprzez odpowiednie marynowanie mięsa oraz użyte przyprawy, które wpływają na jej aromatyczność. Ponadto dzięki długiemu wędzeniu w wędzarni opalanej drzewem, charakterystyczny wyczuwalny smak tradycyjnej wędzonki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Szynka zdziechowska to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości zlokalizowanej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Szynka zdziechowska charakteryzuje się wyjątkową jakością i niepowtarzalnym smakiem, który wyróżnia ją spośród innych produktów wędliniarskich w regionie. Szynka wytwarzana jest według starej niezmienionej receptury, w oparciu o tradycyjne surowce. Na początku mięso zostaje umieszczone w specjalnie przygotowanej marynacie przez okres od 14 do 21 dni. Do marynaty dodawana jest domieszka różnych ziół i naturalnych przypraw, co nadaje szynce charakterystyczny smak. Zamarynowane mięso zostaje osznurowane, dzięki czemu zyskuje odpowiedni kształt i wygląd. Tak przygotowana szynka trafia do wędzarni opalanej drzewem liściastym, gdzie zostaje poddana wędzeniu trwającemu od 5 do 6 godzin. Następnie poddawana jest parzeniu przez około 4 godziny. Tak przygotowana szynka zdziechowska prezentowana jest podczas różnego rodzaju festynów, uroczystości gminnych, wojewódzkich i ogólnokrajowych, gdzie za swój wyjątkowy smak nagradzana jest licznymi wyróżnieniami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl