W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tatarczówka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-01-17 W kategorii Napoje w województwie śląskim

Wygląd:

Napój ma kolor żółty

Kształt:

Przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje, karafki, butelki

Rozmiar:

Barwa:

Kolor od jasnego do ciemnego żółtego (w zależności od ilości dodanego szafranu)

Konsystencja:

Ciecz o gęstości wódki

Smak:

Smak delikatnie gorzki, słodki i alkoholowy; zapach alkoholu o delikatnie gorzkim bukiecie

Dodatkowe Informacje:

Poziom alkoholu waha się w zależności od intensywności rozcieńczenia spirytusu z korzeniem tataraku (30-40%)

Tradycja:

Na Śląsku Cieszyńskim dawnej popularna była wódka o gorzkawo-słodkim smaku, sporządzana na bazie tataraku, zwana tatarczówką.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:38 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:38 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}