W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-05-15 w kategorii Napoje w woj. dolnośląskim.

Wygląd:

Płyn.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Miodowo-żółta.

Konsystencja:

Płynna, sok mętny z osadem.

Smak:

Słodki o zapachu jabłek.

Tradycja:

Tłoczony sok jabłkowy przygotowywany jest według receptury, która na terenie Lutyni istnieje od czterech pokoleń, a swą oryginalność zyskuje dzięki jabłkom pochodzącym z lutyńskich sadów. Wyjątkowy mikroklimat okolic Lutyni potrafią wykorzystać ich mieszkańcy, którzy stosując specjalne, integrowane metody uprawy uzyskują każdego roku wyjątkowe i pełne smaku owoce. Odpowiedni stopień dojrzałości jabłek gwarantuje charakterystyczny smak i zapach soku. Jak wspominają mieszkańcy Lutyni w wywiadach etnograficznych: „Produkcja jest prosta, wg. tej samej, od dziesiątków lat, stosowanej receptury. Jako filtr nadal stosuje się lniane chusty, tradycyjnie używane w tłoczniach. Sok przepuszczany przez te chusty jest esencjonalny, lekko mętny, dzięki dużej zawartości miąższu jabłkowego”. Proces produkcji polega na wyciskaniu soku ze świeżych owoców, co umożliwia zachowanie naturalnych witamin i składników.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
16.07.2018 08:22 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
16.07.2018 08:22 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}