Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-05-15 w kategorii Napoje w woj. dolnośląskim.
Wygląd:
Płyn.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Miodowo-żółta.
Konsystencja:
Płynna, sok mętny z osadem.
Smak:
Słodki o zapachu jabłek.
Tradycja:
Tłoczony sok jabłkowy przygotowywany jest według receptury, która na terenie Lutyni istnieje od czterech pokoleń, a swą oryginalność zyskuje dzięki jabłkom pochodzącym z lutyńskich sadów. Wyjątkowy mikroklimat okolic Lutyni potrafią wykorzystać ich mieszkańcy, którzy stosując specjalne, integrowane metody uprawy uzyskują każdego roku wyjątkowe i pełne smaku owoce. Odpowiedni stopień dojrzałości jabłek gwarantuje charakterystyczny smak i zapach soku. Jak wspominają mieszkańcy Lutyni w wywiadach etnograficznych: „Produkcja jest prosta, wg. tej samej, od dziesiątków lat, stosowanej receptury. Jako filtr nadal stosuje się lniane chusty, tradycyjnie używane w tłoczniach. Sok przepuszczany przez te chusty jest esencjonalny, lekko mętny, dzięki dużej zawartości miąższu jabłkowego”. Proces produkcji polega na wyciskaniu soku ze świeżych owoców, co umożliwia zachowanie naturalnych witamin i składników.
- Ostatnia modyfikacja:
- 16.07.2018 08:22 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 16.07.2018 08:22 Sławomir Mucha