Tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-06-19 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Biszkoptowe ciasto tortowe, posmarowane na wierzchu masą czekoladową z dekoracjami, na przekroju czekoladowo-orzechowo-owocowe masy.
Kształt:
Walcowaty lub prostopadłościan, na przekroju prostokątny.
Rozmiar:
W zależności od wielkości tortownicy, od 3 do 7 kg.
Barwa:
Zewnętrzna najczęściej od jasnobrązowej do czekoladowej, na przekroju w zależności od użytych mas.
Konsystencja:
Ciasto wilgotne, dobrze kroi się nożem.
Smak:
Wyraźny czekoladowo-orzechowy z nutą owocową pochodzącą z czarnej porzeczki i wiśni nadający kwaskowaty posmak, lekko słodki.
Tradycja:
Tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa jest wyrobem o 40-letniej tradycji. Przepisy przekazywane były w spokrewnionym gronie pań, które wykonywały ciasta dla własnych rodzin na uroczystości rodzinne. Tort ze Rżuchowa jest wykwintnym ciastem wyrabianym i spożywanym okazjonalnie. Ciasto tortowe to tradycyjnie pieczony biszkopt w trzech smakach: naturalnym, orzechowym i kakaowym. Krem powstaje na bazie masła i budyniu składającego się z jajek i mleka oraz czekolady i orzechów. W skład tortu wchodzą również naturalne domowe konfitury wiśniowe i z czarnej porzeczki. Do dekoracji używa się kremów lub czekolady oraz orzechów, migdałów i owoców. Dekoracje są zróżnicowane, w zależności od fantazji i upodobań. Każda dekoracja jest odmienna, np. mniej owoców, czekolady, orzechów lub niektóre składniki w ogóle w nim nie występują, np. sama polewa czekoladowa już bez dodatków. Zasadniczo smak tortu pozostaje niezmienny, gdyż zależny jest od kremów, ciasta i konfitur w poszczególnych warstwach, dekoracja jest tylko dodatkiem wpływającym na efekt wizualny. Tort czekoladowo-orzechowy jest tradycyjny, co czuje się wyraźnie w smaku. Wyrabiany według tradycyjnej niezmienionej receptury jest dobrze znany wśród mieszkańców Rżuchowa i okolic.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 11:29 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 11:29 Sławomir Mucha