W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tort gdański

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-01-17 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Prostokątny lub okrągły biszkopt przełożony kremem.

Kształt:

W zależności od kształtu tortownicy – prostokątny bądź okrągły.

Rozmiar:

W zależności od kształtu tortownicy.

Barwa:

Zewnętrzna złota, na przekroju żółto-kremowa.

Konsystencja:

Sprężysta.

Smak:

Smak i zapach wanilii i cytryny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kuchnia pomorska jest bardzo zróżnicowana. Obok kuchni kaszubskiej i kociewskiej istniała kuchnia dworska, patrycjuszowska i mieszczańska. W tej różnorodności szczególne miejsce zajmowała kuchnia gdańska. Oddziaływała ona na rodzime tradycje kulinarne regionu pomorskiego, a z kolei ludowe potrawy wprowadzane były na mieszczańskie stoły. „Z pewnością pewne zwyczaje i nowości, które pojawiały się w kuchni kaszubskiej, mogły przywędrować za sprawą młodych Kaszubek, które pracowały w innych regionach, we dworze, a potem do własnych domów przenosiły te nowinki” (W. Niemiec, „Tradycyjna kuchnia kaszubska”, Gdańsk).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}