Tort gdański
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-01-17 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Prostokątny lub okrągły biszkopt przełożony kremem.
Kształt:
W zależności od kształtu tortownicy – prostokątny bądź okrągły.
Rozmiar:
W zależności od kształtu tortownicy.
Barwa:
Zewnętrzna złota, na przekroju żółto-kremowa.
Konsystencja:
Sprężysta.
Smak:
Smak i zapach wanilii i cytryny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kuchnia pomorska jest bardzo zróżnicowana. Obok kuchni kaszubskiej i kociewskiej istniała kuchnia dworska, patrycjuszowska i mieszczańska. W tej różnorodności szczególne miejsce zajmowała kuchnia gdańska. Oddziaływała ona na rodzime tradycje kulinarne regionu pomorskiego, a z kolei ludowe potrawy wprowadzane były na mieszczańskie stoły. „Z pewnością pewne zwyczaje i nowości, które pojawiały się w kuchni kaszubskiej, mogły przywędrować za sprawą młodych Kaszubek, które pracowały w innych regionach, we dworze, a potem do własnych domów przenosiły te nowinki” (W. Niemiec, „Tradycyjna kuchnia kaszubska”, Gdańsk).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl