Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-01-03 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Owoce truskawki dojrzałe i gotowe do spożycia lub przetworzenia są czerwone, miękkie, szypułka-kielich łatwo odchodzi od owocu. Pierwsze owoce są duże lub średnie. Miąższ owocu posiada intensywnie czerwoną barwę. Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Na powierzchni truskawki znajdują się orzeszki, a wewnątrz nich nasiona. Orzeszki te są równomiernie zagłębione w miąższu owocu rzekomego i mają barwę od złotożółtej do ciemnoczerwonej. Kielich złożony z małych, wąskich działek, przylegających do owocu. Przykielichowa część owocu jest zaokrąglona i wyrównana. W miąższu znajduje się komora powietrzna.
Kształt:
Truskawka posiada dość zmienny kształt: kulisto-stożkowaty lub kulisto-nerkowaty. Przekrój podłużny ma kształt sercowaty, poprzeczny – okrągły. Kształt musi być jednorodny, bez żadnych nieprawidłowości.
Rozmiar:
Pierwsze owoce są duże lub średnie. Przeciętna masa owocu wynosi 6,0-8,0 g.
Barwa:
Barwa skórki owocu ciemnoczerwona wyrównana na całej powierzchni, lekko błyszcząca.
Konsystencja:
Owoce jędrne, lekko twardawe a zarazem soczyste. Truskawka musi być jędrna w dotyku oraz nie może mieć śladu zgnilizny ani oznak choroby. Owoce są pokryte jedwabistą, bardzo cienką skórką, na której widoczne i wyczuwalne są pestki.
Smak:
Truskawka jest słodka w smaku. Posiada specyficzny intensywny, przyjemny aromat.
Dodatkowe Informacje:
Ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od uprawianych w innych regionach większy poziom cukru w owocach. Wpływ ma na to specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu chłodne noce i upalne dni (znaczne dobowe wahania temperatury).
Tradycja:
Truskawka kaszubska produkowana jest na obszarze powiatu kartuskiego, powiatu kościerskiego, powiatu bytowskiego oraz gminy Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl