W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tuszka gęsi zatorskiej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-04-24 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Tuszka gęsi zatorskiej

Kształt:

Typowa tuszka gęsi

Rozmiar:

Gęś po uboju oczyszczona waży 5-6 kg

Barwa:

Konsystencja:

Smak:

Dodatkowe Informacje:

Gęsi tej rasy objęte są światowym programem (FAO, UNDP) ochrony przed zagładą ginących ras zwierząt gospodarskich.

Tradycja:

Gęsi w Rodakach hodowane były w latach 50. na bardzo dużą skalę. Prawie w każdym gospodarstwie znajdowało się ich stadko. Pasanie gęsi było zadaniem przypisanym dzieciom. Dlatego też po powrocie ze szkoły dzieci pędziły stada gęsi nad rzekę. Tam gęsi miały szansę na doskonałą kąpiel, nie brakowało im również trawy. Dzieci natomiast bawiły się w wodzie – budowały zapory, robiły sobie kąpieliska i opalały się, a pilniejsze – odrabiały lekcje.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}