Twaróg sudecki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-04-24 w kategorii Produkty mleczne w woj. dolnośląskim
Wygląd:
Twaróg z widocznymi na przekroju ziarnami twarogu.
Kształt:
Kostka tzw. krajanka.
Rozmiar:
Waga od 300 g do 800 g.
Barwa:
Zewnętrzna i na przekroju taka sama, od białej do lekko kremowej.
Konsystencja:
Zwarta, jednolita w całej masie.
Smak:
Czysty, od lekko kwaśnego do kwaśnego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Sudety Środkowe to pasma górskie pokryte łąkami i pastwiskami o zróżnicowanej roślinności, w tym ziołami, charakterystycznymi dla tych terenów. Dzięki takiemu ukształtowaniu terenu stały się miejscem utrzymania i ochrony zasobów genetycznych bydła rasy polskiej czerwono-białej. W Kamiennej Górze twaróg sudecki wytwarzany jest według tradycyjnej receptury już od 1945 roku. Mleko pozyskiwane do jego produkcji pochodzi od krów pasących się na terenie Sudetów Wałbrzysko-Kamiennogórskich. Przy produkcji twarogu stosowane są podstawowe zasady m.in.: brak dodatków wiążących wodę ani konserwantów, skrzep twarogowy uzyskiwany w wyniku fermentacji kwasowej, wywołanej przez bakterie kwasu mlekowego. Twaróg sudecki zarówno chudy oraz półtłusty jest produktem o wyjątkowych walorach zarówno organoleptycznych jak i jakościowych. Dzięki wysokiej jakości mleka zachowuje on długo świeżość, a także charakteryzuje się dużą zawartością białka, co czyni go doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. O jego niezwykłych walorach świadczy przyznane wyróżnienie tj. Srebrna Mleczna Rewia w kategorii sery twarogowe podczas 14. Targów Mleczarstwa „Mleczna Rewia” w 2011 r. w Gdańsku. Twaróg sudecki może być składnikiem wielu prostych, pożywnych potraw, jak np. ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, które dawniej były przysmakiem tkaczy lnu zamieszkujących kamiennogórską ziemię.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 11:37 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 11:37 Sławomir Mucha