Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Udziec z kością ok.1,5-2,5 kg. Zewnętrzna skórka udźca obrumieniona. Na przekroju lekko różowy, soczysty.
Kształt:
Kształt udźca.
Rozmiar:
W zależności od wieku zwierzęcia (4-8 miesięcy) – na ogół 1,5-2,5 kg.
Barwa:
Barwa zewnętrzna rumiana, na przekroju lekko różowa.
Konsystencja:
Miękka, krucha, elastyczna, soczysta.
Smak:
Delikatny, ziołowy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Mięso do wyrobu udźca baraniego z owcy pomorskiej pochodzi z owcy rasy pomorskiej, hodowanej we własnym gospodarstwie, biorącym udział w programie rolno-środowiskowym – zachowanie ras genetycznych. Hodowla w gospodarstwie prowadzona jest od 1978 roku. Owce wypasają się swobodnie na pastwisku.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl