W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

W Berlinie rozpoczął się Zielony Tydzień

19.01.2024

W Berlinie rozpoczęły się międzynarodowe targi uważane za wiodące wydarzenie w branży rolno-spożywczej w Europie – Zielony Tydzień (Grüne Woche). Polskiej delegacji na targach przewodniczy minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.

W Berlinie rozpoczął się Zielony Tydzień

Dziś, pierwszego dnia targów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski gościł na polskim stoisku narodowym ministra wyżywienia i rolnictwa RFN Cema Özdemira, podczas oficjalnego obchodu targów. Ponadto zaplanował na dziś liczne rozmowy dwustronne oraz spotkania z polskimi wystawcami.

Oficjalny obchód

Podczas oficjalnego obchodu targów polskie stoisko narodowe odwiedził minister wyżywienia i rolnictwa Niemiec Cem Özdemir w towarzystwie burmistrza Berlina Kaia Wegnera oraz przewodniczącego Związku Zawodowego Rolników Joachima Rukwieda, przewodniczącego Federalnego Stowarzyszenia Niemieckiego Przemysłu Spożywczego Christiana von Boettichera, a także dyrektora zarządzającego Messe Berlin GmbH Mario Tobiasa.

Na polskim stoisku gości przywitał minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski, któremu towarzyszyli dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk, ambasador RP w Berlinie Dariusz Pawłoś oraz zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Leszek Iwaniuk.

– Silna Polska jest potrzebna Europie. Liczę na ożywienie współpracy w ramach Trójkąta Weimarskiego – powiedział minister wyżywienia i rolnictwa RFN Cem Özdemir, przyjmując od ministra Siekierskiego kosz z polskimi produktami najwyższej jakości.

Polski minister podziękował za wizytę i wyraził poparcie dla ożywienia współpracy między państwami w ramach Trójkąta Weimarskiego, a także nadzieję na dobrą współpracę w UE w celu wypracowania rozwiązań wspierających rolników.

Otwarcie polskiego stoiska narodowego

Polskie stoisko narodowe uroczyście otworzyli: minister Czesław Siekierski, ambasador RP w Berlinie Dariusz Pawłoś oraz zastępca dyrektora KOWR Leszek Iwaniuk.

– Targi Grüne Woche w Berlinie, które są wydarzeniem o wspaniałej, długiej tradycji, to nie tylko prezentacja i promocja żywności. To także okazja do rozmów nt. bieżących wyzwań dotyczących rolnictwa i gospodarki żywnościowej – powiedział minister Czesław Siekierski i dodał, że polskie stoisko na tych targach jest organizowane już od wielu lat.

Minister Siekierski nawiązał także do największego obecnie wyzwania polskiego i europejskiego rolnictwa – napływu ukraińskich produktów rolno-spożywczych na europejskie rynki.

– Trwają ustalenia na szczeblu europejskim ws. nowych zasad liberalizacji handlu towarami rolno-spożywczymi z Ukrainą. Chcemy, żeby wprowadzone zostały rozwiązania, które nie będą obciążały kosztami unijnych rolników. Dlatego rozmawiamy dziś na ten temat z ministrami ds. rolnictwa Niemiec i Ukrainy, będziemy też omawiać ten problem w gronie pozostałych europejskich ministrów ds. rolnictwa we wtorek – poinformował minister, wskazując, że ukraińska żywność powinna trafiać przede wszystkim w regiony świata zagrożone głodem.

W odpowiedzi na pytania mediów szef resortu rolnictwa zapowiedział, że regulacje, które mają obowiązywać od czerwca 2024 r., będą monitorowały i regulowały napływ ukraińskich produktów rolno-spożywczych na rynki unijne.

– Wspieranie Ukrainy, które chcemy kontynuować, nie może oznaczać pogorszenia sytuacji europejskich rolników – podkreślił minister Siekierski i dodał, że protesty rolników w Europie wyraźnie pokazały rządom państw unijnych i UE, że potrzebne są działania wspierające rolnictwo i poprawę konkurencyjności żywności europejskiej.

– Obecnie ukraińskie towary rolno-spożywcze w dużej mierze zostają na rynkach unijnych i konkurują z europejskimi produktami, które są droższe, bo koszty ich produkcji są wyższe – zauważył szef resortu rolnictwa.

Minister Siekierski nawiązał także do rozpoczętego procesu negocjacji Ukrainy ws. członkostwa w Unii Europejskiej.

– Popieramy ten proces, tym bardziej, że będzie on dyktował Ukrainie określone warunki, które będzie musiała spełnić – w zakresie standardów produkcji i jakości żywności, które obowiązują w UE – zaznaczył minister.

Minister Siekierski poruszył także kwestię wymagań UE w zakresie ekologii i ich wpływu na koszty produkcji rolniczej.

– Potrzebne są bardziej racjonalne rozwiązania niż te obecnie proponowane. Podkreślę, że rolnicy zawsze dbali o środowisko – jakość gleby, czystość wód i dobrostan zwierząt. Nie można narzucać im rozwiązań, które są dla nich zbyt dużym kosztem – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Polskie stoisko narodowe

Na zorganizowanym przez KOWR polskim stoisku narodowym swoją ofertę prezentuje łącznie 12 polskich firm. Składają się na nią m.in.:

  • produkty mleczne;
  • przetwory owocowe i warzywne, w tym: soki, sosy, smoothie, marynaty, dżemy i produkty suszone;
  • ryby i przetwory rybne;
  • zupy na zakwasie;
  • miody;
  • zdrowe przekąski;
  • piwa niepasteryzowane i smakowe;
  • nalewki.

Na polskim stoisku odbywają się pokazy kulinarne i degustacje prowadzone przez polskich szefów kuchni, które przybliżają gościom targów smaki polskiej kuchni, jak również polską tradycję i kulturę kulinarną.

W pierwszy weekend targowy na polskim stoisku narodowym obecne będą również przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) Szaflary z woj. małopolskiego, które zwyciężyły w finale VIII edycji konkursu kulinarnego dla KGW „Bitwa Regionów”. Członkinie zwycięskiego zespołu KGW przygotują i zaprezentują w trakcie pokazu kulinarnego tradycyjne polskie dania regionalne.

Polska jest reprezentowana na targach również przez Urzędy Marszałkowskie województw dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego ze stoiskami znajdującymi w bezpośrednim sąsiedztwie stoiska narodowego.

O wydarzeniu

Targi Rolno-Spożywcze „Zielony Tydzień” (Grüne Woche) to międzynarodowe wydarzenie, którego tradycja sięga roku 1926. Producenci z całego świata prezentują tu żywność (zwłaszcza produkty organiczne i regionalne), zaopatrzenie dla rolnictwa, leśnictwa i ogrodnictwa, zwierzęta, sprzęt kuchenny i wyposażenie ogrodów. Istotną rolę odgrywa także oferta targów związana z rozwojem obszarów wiejskich.

Zielony Tydzień to również okazja do spotkań i rozmów nt. aktualnych światowych kwestii związanych z rolnictwem i gospodarką żywnościową.

W trakcie targów odbywa się Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) – Światowe Forum Żywności i Rolnictwa z udziałem kilkudziesięciu ministrów gospodarki, środowiska, rolnictwa i rozwoju wsi z całego świata.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}