Werbkowickie placki z soczewicy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-01-24 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Płaski owalny placek z farszem z soczewicy.
Kształt:
Owalny, płaski.
Rozmiar:
Długość 6-8 cm, średnica 3-4 cm, grubość 1 cm.
Barwa:
Zewnętrzna złocisto-brązowa, w przekroju brunatna.
Konsystencja:
Zwarta, jednolita, w dotyku lekko porowata, chropowata.
Smak:
Smak ziemniaków z soczewicą z lekkim zapachem cebuli.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Przed wybuchem II wojny światowej i tuż po, soczewica była powszechnie uprawiana w każdym gospodarstwie na terenie gminy Werbkowice. Wykorzystywana była do przygotowywania różnych dań, jednakże najpopularniejsze były placki z soczewicą. „(…) Placki z soczewicy smakiem przypomniały mięso i naprawdę były pożywne, co też sprawiało, że często gościły na wiejskich stołach. Nawet na niedzielny obiad” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami gminy Werbkowice). Sposób przygotowania placków przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Na początku należało ugotować pół kilograma soczewicy, cztery ziemniaki, a następnie przecisnąć przez prasę na jednolitą masę. Następnie dodawana była podsmażana cebula, jajka oraz sól i pieprz. Wszystko razem należało wymieszać i uformować placki, które obtaczane były w bułce tartej. Na koniec placki należało krótko smażyć na oleju. Dla uzupełnienia smaku placki z soczewicą podawano z sosem grzybowym jako danie główne bądź dodatek do dania głównego. „Taki właśnie produkt, jak placki z soczewicy werbkowickie, kojarzą mi się z zachowaniem obyczajów kulinarnych i przekazywaniu ich kolejnym pokoleniom. Prosta potrawa, a jest dowodem na zachowanie ciągłości pewnych form kulinarnych” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami gminy Werbkowice).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl