Wianek debrzneński
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-05-18 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Wygląd zewnętrzny: ciasto brązowo-złociste, dobrze wyrośnięte, uformowane w kształcie wianka, pokryte lukrem. Niewielkie wgłębienia na wierzchu ciasta są wynikiem sposobu łączenia pojedynczych jego kawałków.
Kształt:
Kształt zewnętrzny: ciasto w kształcie wianka o średnicy 18 cm powstałego w wyniku łączenia poszczególnych kawałków ciasta.
Rozmiar:
Średnica wianka – 18 cm, szerokość ciasta – 6 cm, wysokość – 6 cm; waga ok. 300 g.
Barwa:
Barwa skórki jasnobrązowa, gładka, na przekroju jasnożółte ciasto i biały ser.
Konsystencja:
Ciasto miękkie, sprężyste o równomiernych i cienkościennych porach. Po zwolnieniu ucisku wraca do poprzedniego kształtu.
Smak:
Delikatna konsystencja ciasta drożdżowego i masy serowej oraz szklistego lukru bez dodatkowych aromatów daje niepowtarzalny naturalny smak i zapach.
Dodatkowe Informacje:
Ciasto od początku produkcji w Debrznie, tzn. od stycznia 1971 roku wyrabiane jest w tej samej drewnianej dzieży z drewna lipowego. Jego produkcja przebiega wielofazowo. Niezbędne jest wykorzystanie tzw. zaczątku w postaci zakwasu pszennego.
Tradycja:
Cukiernia, której specjalnością jest wianek debrzneński to firma rodzinna z długoletnimi tradycjami. Tak jak dawniej również i dziś członkowie rodziny posiadają wykształcenie cukiernicze. Przygoda z piekarnictwem rozpoczęła się w 1947 roku, kiedy to rodzina nabyła piekarnię w Chojnicach na ul. Młyńskiej. Rodzina utraciła tę piekarnię w 1953 roku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl