Wiejska kociewska drożdżówka kiszona
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-25 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Placek z jasną kruszonką koloru złotawobrązowego
Kształt:
Prostokątny
Rozmiar:
Prostokątne kawałki 10 x 5 cm
Barwa:
Na zewnątrz jasna kruszonka koloru złotawobrązowego, na przekroju złotożółta barwa ciasta
Konsystencja:
Puszysta, sprężysta
Smak:
Smak lekko cytrynowy, drożdżowy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Południowo-zachodnia część Kociewia, leżąca na skraju borów Tucholskich, jest krainą silnie zalesioną, gleby są mało urodzajne, przeważnie piaszczyste, mało przydatne dla rolnictwa.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl