Wodzionka / wodzianka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-15 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Potrawa – zupa sporządzona z pokrojonego w kostkę chleba, drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, z dodatkiem smalcu lub masła zalanego wrzątkiem.
Kształt:
W zależności od użytego naczynia.
Rozmiar:
W zależności od użytego naczynia.
Barwa:
Barwa jasna z widocznymi kostkami chleba.
Konsystencja:
Konsystencja gęstej zupy (gęstość zależy od ilości chleba).
Smak:
Zupa o smaku chleba i czosnku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wodzionka (wodzianka) była bardzo popularną zupą na Śląsku. Spożywano ją w różnych porach roku, tygodnia, dnia (na śniadanie, obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl