Wybór produktu ekologicznego to element stylu życia
25.09.2023
– Rolnictwo ekologiczne to ciężka praca. To poszanowanie przyrody i tradycyjnych odmian. To poszanowanie dla dobrostanu zwierząt – powiedział sekretarz stanu Rafał Romanowski, otwierając konferencję pt. Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów. Konferencja odbyła się w ramach polskich obchodów unijnego Dnia Rolnictwa Ekologicznego w Płocku.
– Podczas polskich obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego pokazujemy, jak wielkie są zalety rolnictwa ekologicznego. Pokazujemy kwintesencję rolnictwa ekologicznego – doskonałą polską żywność, którą mogą się Państwo delektować – mówił wiceminister Romanowski, otwierając w sobotę 23 września konferencję na Wzgórzu Tumskim w Płocku.
Wsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce
Wiceminister Rafał Romanowski podkreślił, że polski rząd ma ambitne plany dotyczące rozwoju rolnictwa ekologicznego. Idzie za tym zwiększenie skali wsparcia.
– Celem jest osiągnięcie co najmniej miliona hektarów upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w ciągu następnych 7 lat. Aby to osiągnąć, zdecydowanie zwiększyliśmy wysokość wsparcia oraz poszerzyliśmy mechanizmy tego wsparcia zarówno rolników, jak i dla przetwórców i pozostałych uczestników łańcucha żywności. Obecnie w PS WPR 2023-2027 są mechanizmy przeznaczone dla każdego, kto na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji pragnie dobrowolnie prowadzić działalność w obszarze rolnictwa ekologicznego – poinformował sekretarz stanu.
Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne – panel dyskusyjny
– Produkcja ekologiczna to nie tylko produkt wysokiej jakości. Kupując produkty oznaczone logo produkcji ekologicznej UE – zielonym ekolistkiem – wspieramy rolników, którzy dobrowolnie zdecydowali się chronić środowisko naturalne oraz utrzymywać zwierzęta w warunkach, które są dla nich komfortowe – podkreślił wiceminister Romanowski podczas panelu dyskusyjnego.
Sekretarz stanu wskazał ponadto następujące powody, dla których warto wybierać produkty ekologiczne:
- Pewność, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy wysokiej jakości i w pełni kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji.
- Gwarancja, że żywność ta powstała bez zastosowania GMO, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin.
- Wsparcie bioróżnorodności i ochrony owadów zapylających.
- Wsparcie lokalnych wytwórców żywności.
- Przyczynienie się do skrócenia łańcuchów dostaw, a co za tym idzie – do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.
– Wybór produktu ekologicznego to element stylu życia – stwierdził wiceminister Romanowski.
Konkursy
Wiceminister Romanowski wręczył laureatom konkursów nagrody za doskonałe wyniki w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Nagrody mają na celu wyróżnić najlepsze i najbardziej innowacyjne podmioty ekologiczne, przyczyniające się do zmniejszenia presji rolnictwa na środowisko i klimat.
Sekretarz stanu przekazał nagrody dla:
- najlepszego gospodarstwa ekologicznego;
- najlepszego przetwórcy ekologicznego;
- najlepszego doradcy ekologicznego.
O wydarzeniu
Organizatorem konferencji jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie – Oddział w Radomiu oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.
W ramach obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego w Płocku oprócz konferencji odbył się kiermasz żywności ekologicznej na placu przy płockiej katedrze. Podczas kiermaszu odbyło się wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, warsztaty dla dzieci oraz szkolenia dla rolników i doradców.
Swoją strefę na kiermaszu miało także MRiRW, a w niej m.in. warsztaty kuchni molekularnej, kino plenerowe, warsztaty edukacyjne, ciekawe animacje z konkursami czy sztuczki iluzjonisty.
Wydarzeniu przyświeca podnoszenie świadomości konsumentów i dalszy rozwój sektora produkcji ekologicznej w Polsce.