W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

XI Kongres Bezpieczeństwa Żywności

02.10.2024

– Obecnie bezpieczeństwo żywności oraz szerzej – bezpieczeństwo żywnościowe, obok militarnego, powinny być dla nas priorytetem – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas oficjalnego otwarcia XI Kongresu Bezpieczeństwa Żywności – „Jakość kluczem do sukcesu”.

Kongres Zdrowej Żywności (fot. MRiRW)

Wiceminister Jacek Czerniak podkreślił, że każdy, jako konsument, codziennie podejmuje decyzje związane z jakością żywności.

– To nie są łatwe wybory. Zmiany klimatyczne i wzrost kosztów produkcji spowodowały wzrost cen produktów żywnościowych – zaznaczył sekretarz stanu Jacek Czerniak i podkreślił, że to główne przeszkody, z którymi muszą się mierzyć zarówno konsumenci jak i producenci.

Wiceminister Czerniak zapewnił, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, aby sprostać wyzwaniom związanym z bezpieczeństwem żywności, podejmuje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz współpracuje z ekspertami.

O Kongresie

Kongres Bezpieczeństwa Żywności to wydarzenie, które co roku odbywa się w Warszawie i jest poświęcone tematom związanym z jakością i bezpieczeństwem żywności. Wśród uczestników są m.in. przedstawiciele producentów żywności, dostawcy surowców i opakowań oraz jednostki certyfikujące.

Wydarzenie jest okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń oraz dobrych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności. Jest to również możliwość nawiązania kontaktów i współpracy z ekspertami i praktykami z sektorów związanych z bezpieczeństwem żywności.

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}