Zacierka zagłębiowska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-22 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Zupa mleczna z widocznymi kawałkami ciasta (zacierki).
Kształt:
Strzępiaste kawałki ciasta w mleku.
Rozmiar:
Wielkość zacierek od 1-5 milimetrów.
Barwa:
Barwa zacierek jasnobeżowa w białym płynie (mleko).
Konsystencja:
Konsystencja płynna, lekko kleista.
Smak:
Smak mleka połączony z mąką.
Dodatkowe Informacje:
Podaje się jako danie śniadaniowe z pieczywem i masłem lub jako obiadowe z ziemniakami okraszonymi tłuszczem i cebulą.
Tradycja:
Historia wytwarzania tej potrawy sięga odległych czasów, a wzmianki o niej można znaleźć w zbiorach Stanisława Ciszewskiego Lud rolniczo-górniczy okolic Sławkowa w powiecie olkuskim z 1887 roku: Śniadanie to zacierka z mąki razowej, pszennej, żytniej a najczęściej jęczmiennej, gotowana ze słodkim mlekiem na wodzie. W razie gdy kto ma mało mleka, zacierką ugotowaną na wodzie zalewa się tylko mlekiem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl