Otwarcie Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności rozbudowujemy potencjał badawczy
20.12.2024
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski wziął dzisiaj udział w uroczystym otwarciu Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności – pierwszego tego typu obiektu finansowanego w ramach Krajowego Planu Odbudowy (KPO). Wydarzenie odbyło się w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym (IO-PIB) w Skierniewicach. To kolejny krok w kierunku zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej i gwarantowanej jakości.
Szef resortu rolnictwa zaznaczył, że Polska jest obecnie znaczącym producentem i eksporterem wysokojakościowych produktów, zarówno na rynku europejskim jak i światowym.
– Musimy pamiętać, że w dzisiejszych czasach rozwój gospodarczy to nie tylko innowacje i postęp naukowy, lecz także mechanizacja, automatyzacja i postęp. Wierzę, że nowe mury Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności zostaną wkrótce wypełnione badaniami – powiedział minister Czesław Siekierski.
O obiekcie
Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności to pierwszy tego typu obiekt wchodzący w skład projektu pn. Kompleks Zielonych Laboratoriów, inwestycji powstałej w ramach (KPO) ‒ części A2.4.1 „Inwestycje w rozbudowę potencjału badawczego: budowa lub modernizacja laboratoriów nadzorowanych przez MRiRW”.
‒ Laboratorium, finansowane w ramach KPO, odpowiada wyzwaniom czasu i w nowoczesnym wydaniu odtwarza te inwestycje, które zostały zahamowane chociażby z powodu pandemii COVID 19 – podkreślił minister Czesław Siekierski.
Zakres działalności Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności
Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności (ZBBŻ) świadczy usługi w zakresie oznaczania pozostałości środków ochrony roślin dla podmiotów zewnętrznych, m.in.:
- producentów i przetwórców żywności;
- eksporterów żywności do różnych krajów UE i innych (np. USA, Chiny, Kanada);
- importerów żywności sprowadzających towar do polskich sklepów (np. herbata, banany, rodzynki, cytrusy itp.);
- jednostek certyfikujących, np. gospodarstwa ekologiczne, w celu potwierdzenia braku niedozwolonych chemicznych pozostałości środków ochrony roślin;
- producentów środków ochrony roślin dla celów rejestracyjnych na poziomie krajowym i UE zgodnie z Dobrą Praktyką Laboratoryjną.
ZBBŻ zajmuje się również:
- kontrolą prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w płodach rolnych na potrzeby Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz
- rozwojem i doskonaleniem metod analitycznych badania pozostałości środków ochrony roślin w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego.
Projekt Kompleks Zielonych Laboratoriów
Inwestycja polega na stworzeniu kompleksu laboratoriów złożonego z dwóch zupełnie nowych obiektów badawczo-rozwojowych. Umożliwi to przeniesienie obecnie funkcjonujących akredytowanych laboratoriów ‒ Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności i Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich ‒ wraz z aparaturą i sprzętem nadającym się dalszego wykorzystania, do nowoczesnych, energooszczędnych pomieszczeń. Dodatkowo oba budynki zostaną doposażone w aparaturę, sprzęt i system LIMS (ang. Laboratory Information Management System) umożliwiający zwiększenie zakresu oferowanych usług oraz wdrażanie procedur transformacji cyfrowej. Wartość przedsięwzięcia i jednocześnie wypłaconego wsparcia wyniosła 49 500 000 zł.
Główne założenia projektu
Celem projektu jest zwiększenie jakości wyników działalności badawczo-rozwojowej o dużym potencjale komercjalizacyjnym w obszarze kluczowym dla sektora rolno-spożywczego. Przede wszystkim dotyczy to zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej jakości, wyprodukowanej w sposób zrównoważony, bez negatywnego oddziaływania rolnictwa na środowisko. IO-PIB chce zwiększyć dostępność nowoczesnej infrastruktury badawczej poprzez zapewnienie jej nowoczesności technologicznej.
Zakończenie
Na zakończenie ceremonii minister Siekierski pogratulował i podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji i realizacji inwestycji oraz wygłosił świąteczne życzenia, podkreślając znaczenie inwestycji dla rozwoju badań nad bezpieczeństwem żywności w Polsce.