Żętyca
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-01 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Płyn z drobinkami sera.
Kształt:
Rozmiar:
W zależności od podania, kształtu i wielkości naczynia.
Barwa:
Kremowo-białe drobinki sera, słomkowo-zielonkawa ciecz.
Konsystencja:
Płyn z drobinkami sera.
Smak:
Smak w zależności od etapu produkcji słodki lub kwaśny. Zapach specyficzny, podobny do zapachu kwaśnego mleka.
Dodatkowe Informacje:
Żętycę podaje się w stanie schłodzonym.
Tradycja:
Już od ponad pięciuset lat na Żywiecczyźnie pielęgnowane są tradycje pasterskie. Nieodłącznie kojarzą się one z wędrującym, od Rumunii wzdłuż pasma Karpat, aż po Beskid Zachodni, ludem pasterskim zwanym Wołochami. W okolice Ziemi Żywieckiej Wołosi przywędrowali ok. XV w. Wraz z nimi w Beskidach zagościła na dobre kultura wypasu owiec. O powiązaniu miejscowych górali z Wołochami może świadczyć wiele tutejszych przyśpiewek mówiących o trudach pasterskiego życia:
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl