Żołądki z gęsi po siewiersku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-11-20 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim
Wygląd:
Dwa żołądki gęsie polane tłuszczem gęsim
Kształt:
Naturalny kształt żołądków gęsich
Rozmiar:
1 żołądek gęsi ok. 10 dag
Barwa:
Ciemnobrązowy
Konsystencja:
Zbita i soczysta
Smak:
Gęsiego tłuszczu i pieprzu;
Dodatkowe Informacje:
Wyjątkowy smak i zapach jest uzyskiwany dzięki temu, że żołądki pochodzą z gęsi wiejskich karmionych paszą naturalną.
Tradycja:
W prasie z lat 50. ubiegłego wieku znaleźć można wzmianki na temat smacznej, pieczonej gęsi przygotowywanej w Siewierzu. A jeśli pieczono gęsi, marnotrawstwem byłoby nie wykorzystać takiego smakołyku jak ich żołądki. I tak zapewne trochę z oszczędności (przecież nic nie może się zmarnować) oraz ze względu na tradycję kulinarną zaczęto przyrządzać żołądki gęsie po siewiersku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl