Zupa cebulowa z Goraja
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Aksamitna zupa kremowa.
Kształt:
Nie dotyczy.
Rozmiar:
Nie dotyczy.
Barwa:
Lekko żółta.
Konsystencja:
Jednolita w całej masie, zawiesista.
Smak:
Smak – delikatny, swoisty, lekko słony, z wyczuwalną nutką cebuli słodkiej. Zapach – warzywny o delikatnym aromacie.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pierwsze wzmianki o miejscowości Goraj położonej na Lubelszczyźnie pojawiły się już w 1377 roku, kiedy to z nadania króla Ludwika Węgierskiego ziemie te zajął Dymitr z Klecia, później nazywany Dymitrem z Goraja. Zgodnie z „Kroniką sławnego Królestwa Polskiego” Jana Długosza w bitwie pod Grunwaldem sprzed kilkuset lat brał udział Aleksander, bratanek Dymitra Gorajskiego, walcząc w trzeciej przybocznej chorągwi królewskiej. Stąd też Goraj, jako jedyna miejscowość w powiecie, związany jest bezpośrednio z wydarzeniami z 15 lipca 1410 roku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl