Zupa z jagód
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-06-12 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Zawiesista zupa z widocznymi jagodami i kluskami.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Ciemnofioletowa, z widocznymi jasnymi kluskami.
Konsystencja:
Płynna, zawiesista.
Smak:
Słodki z dominującym smakiem i zapachem jagód i lekko wyczuwalnym cynamonem.
Tradycja:
Gmina Adamówka położona jest w północnej części województwa podkarpackiego w otoczeniu Puszczy Solskiej. Tereny te bogate są w owoce runa leśnego takie jak: jagody, grzyby i zioła. Mieszkańcy chętnie korzystają z tych zasobów, aby urozmaicić codzienne i świąteczne pożywienie. Bardzo popularne w gminie Adamówka są potrawy przygotowywane z jagód, w tym m.in. zupa z jagód. Przepis na zupę z jagód zna większość mieszkańców. „Przepis na zupę z jagód jest bardzo prosty. Wodę z odpowiednią ilością jagód trzeba zagotować, dodać cukru i zagęścić mąką. Zupę jedzono z szerokimi kluskami, robionymi wcześniej. Na wierzch zupy można nasypać trochę świeżych jagód, a w czasie gotowania nieco cynamonu (w dzieciństwie tego nie było), co podkreśla smak jagód” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Cieplic). Dawniej bardzo często gospodynie własnoręcznie przygotowywały kluski. Z mąki, jajek i wody zagniatały ciasto na kluski, rozwałkowywały i kroiły 3 centymetrowe paski, które następnie gotowały. Zupę z jagód można spożywać na gorąco, jak również można na zimno w formie chłodnika.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 10:40 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 10:40 Sławomir Mucha