Zupa z pasternaka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-07-27 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Zupa z widocznymi kawałkami pasternaka i ziemniaków.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Kremowa.
Konsystencja:
Płynna, średnio gęsta.
Smak:
Charakterystyczny dla pasternaka i gęsiny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Dawniej podstawowym składnikiem pożywienia mieszkańców ziemi sztumskiej były zupy przygotowane na bazie warzyw uprawianych w przydomowych ogrodach. „Spożywane były one w ciągu dnia zarówno przez ludność ubogą jak również przedstawicieli strefy zamożnych. (…) Wśród mieszkańców ziemi sztumskiej dużą popularnością cieszyły się takie warzywa, jak: ziemniaki, kapusta, kalarepa, szczaw, pasternak, brukiew. Zupy te stanowiły zwykle podstawowy składnik menu codziennego. Jedną z bardziej typowych potraw tego terenu była zupa z pasternaka” (dr Anna Drożdż, Uniwersytet Śląski w Katowicach, „Zupa z pasternaka”). Charakterystyczną cechą zupy jest gotowanie jej na wywarze z gęsiny. Pokrojone ziemniaki i pasternak dodawane są do wywaru wraz z przyprawami i wszystko razem gotowane. „Sąsiedzi znają i dawniej jeszcze gotowali i jedli. Zupa była znana w okolicznych wsiach. (…) ludzie hodowali gęsi, każdy miał w ogródku pasternak i ziemniaki” (Wywiad etnograficzny). Zupa z pasternaka do dnia dzisiejszego przyrządzana jest zazwyczaj jesienią i zimą, raz w tygodniu, a także po święcie Świętego Marcina.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl