Żurawina z jabłkiem i chrzanem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-21 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Miękka masa owocowa, widoczne okrągłe owoce żurawiny.
Kształt:
Masa.
Rozmiar:
Zależnie od potrzeb.
Barwa:
Barwa różowo-czerwona.
Konsystencja:
Średnio-gęsta konsystencja, miękka w dotyku.
Smak:
Smak i aromat właściwy dla żurawiny, lekko-kwaśny, średnio ostry.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Żurawina jest owocem znanym i bardzo cenionym na Kaszubach, obficie występującym w pomorskich lasach i na torfowiskach. Odznacza się specyficznym smakiem i aromatem. Przyrządzano z niej konfitury, smażono z dodatkiem jabłek. Przetwory z tego owocu były doskonałym, bardzo wykwintnym dodatkiem podawanym do różnego rodzaju mięs i pasztetów. Były one ważnym urozmaiceniem codziennych oraz świątecznych posiłków i na stałe wpisały się w tradycje regionalnych kuchni.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl