Zwycięzcy VI edycji Ogólnopolskiego konkursu na najlepszy przepis kulinarny
12.09.2017
Zwycięzcy VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS
W dniu 9 września 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych szefów kuchni, Pana Grzegorza Kazubskiego – Honorowego Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Pana Stanisława Nowogródzkiego – członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika – członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, czystością pracy, dbałością o surowce, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce – Kacper Serafińczuk pod opieką Pani Renaty Król-Klusek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, przepis na Sernik??
II miejsce – Daniel Bauer i Norbert Szefer pod opieką Pani Ilony Pietrowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Jagnięcinę podhalańską w popiele ziołowym na purée z fasoli, podaną z musem z buraka i suski sechlońskiej, glazurowanym rabarbarem, botwiną, olejem konopnym oraz sosem jagnięcym
III miejsce – Angelika Mrowczan i Natalia Markiewicz pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Soczystą polędwiczkę wieprzową w chrupkim sezamie, w sosie malinowym z purée o dwóch smakach: orzeźwiającej mięty i ostrej papryki, z zapiekaną fasolą „Piękny Jaś” pod oscypkiem
Wyróżnienia otrzymali:
- Bartłomiej Brzozowski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, przepis na Pieróg z kaszotto z grzybami i suską sechlońską ze smażoną kwaśną śmietaną, szynką duszoną w konfiturze cebulowej, warzywami sezonowymi gotowanymi w gastrique z wiśniami i pomidorami
- Kacper Bejlik i Hubert Sylwisty pod opieką Pani Alicji Skoczylas, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach, przepis na Jesiotra suwalskiego w towarzystwie kresowych soczewiaków z bryndzą podhalańską, emulsji buraczanej, kawioru i jadalnych chwastów
- Patryk Alicki i Mateusz Śledzikowski pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Sałatkę z ziół sezonowych ze szparagami, kremem z bryndzy i żelem truskawkowym. Polędwica wołowa z zieloną soczewicą, purée z karmelizowanego fenkuła, karmelizowany rabarbar, puder z kaliskich andrutów
Nagrodę specjalną szefów kuchni otrzymał:
- Jakub Wala pod opieką Pani Iwony Barczyńskiej, Zespół Szkół nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie, przepis na Królicze skoki nadziewane pokrzywą z młoda kapustą, purée z batatów i jabłek łąckich oraz suską sechlońską
Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:
- Patrycja Jasińska i Jakub Masiewicz pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku, przepis na Aromatyczną pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem łąckim z musem z wątróbki drobiowej, fenkułowym purée z fasoli, sosem wiśniowym, musem z sera korycińskiego i rydzowym sosem z natki pietruszki
- Małgorzata Rutkiewicz i Daria Kaczmarek pod opieką Pani Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Comber jagnięcy na sosie z czerniny i suski sechlońskiej z purée z bakłażana, musem jabłkowym, faszerowanym ziemniakiem i żelkami jogurtowymi
- Kinga Brataniec i Weronika Matała pod opieką Pani Lucyny Prorok, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, przepis na Staropolski piernik długodojrzewający, przełożony masą z kaszy manny i bryndzy z musem z suski sechlońskiej w towarzystwie kaszëbskô maleny
Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.04.2018 09:23 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.04.2018 09:23 Sławomir Mucha