Zwycięzcy XII Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
13.11.2023
W dniu 6 października 2023 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, odbył się finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych, na najlepszy przepis kulinarny, wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 8 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Jacka Schliske, Polskiej Inicjatywy Kulinarnej - Pana Mirosława Reszczyka, skarbnika Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Rafała Krzysztyniaka. Gościem Honorowym był Sekretarz Stanu Rafał Romanowski Minister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych - Pana Jacka Schliske oraz Rafała Krzysztyniaka.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce – Nagroda w kwocie 3200,00 zł
Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – „Polędwica sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym.
II miejsce Nagroda w kwocie 2600,00 zł
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug pod opieką Elżbiety Kurowskiej – Polskie „Surf and turf”
III miejsce Nagroda w kwocie 2200,00 zł
Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku –Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.
Wyróżnienia otrzymali w kwocie 1000,00 zł
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach – Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej – Bartyzel – „Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińskim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu.
Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką opiekuna Magdaleny Paczkowskiej – „Podwędzane piersi z kaczki na puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej – „ Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi”.
Upominek w kwocie 250,00 zł na osobę
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna- „Pierś z kaczki z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasoli, pyrczokiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.