Pierwszy transport polskich jajek już w Singapurze
05.06.2020
Zaledwie kilka tygodni po otwarciu rynku dla polskich jajek do Singapuru dotarła pierwsza dostawa z Polski. W przyjęciu i inspekcji transportu w hurtowni importera w dn. 5 czerwca wziął udział Minister Handlu i Przemysłu Singapuru Chan Chun Sing, Ambasador RP w Singapurze Magdalena Bogdziewicz, Ambasador Singapuru w Polsce Dr Loo Choon Yong, i Prezes Singapurskiej Agencji Żywności Lim Kok Thai.
“Dostawa polskich jaj do Singapuru to wymierny rezultat działań prowadzonych w ramach dyplomacji ekonomicznej, by w okresie zakłóceń łańcuchów dostaw, spowodowanych pandemią COVID-19, stworzyć nowe szanse dla biznesu” – stwierdziła Ambasador Bogdziewicz, odnosząc się do intensywnej współpracy z lokalnymi władzami i służbami agro-weterynaryjnymi. – „Polska eksportuje rocznie żywność o wartości prawie 50 mld dolarów singapurskich. Szeroka oferta polskiego rynku wychodzi naprzeciw potrzebom lokalnych odbiorców, coraz mocniej zainteresowanych dywersyfikacją kierunków dostaw” – dodała.
Jaja kurze są pierwsza partią produktów spożywczych z Polski, których dostawy zostały uzgodnione w ostatnich tygodniach. Tylko w czerwcu i w lipcu 2020 r. do Singapuru ma dotrzeć ponad 40 kontenerów żywności z Polski, w tym jaja, warzywa mrożone oraz ryby. Nowe transporty są częścią planów zacieśnienia bilateralnej współpracy gospodarczej w związku z wyzwaniami spowodowanymi pandemią koronawirusa.
We Wspólnym Oświadczeniu Ministrów przyjętym przez Wicepremier, Minister Rozwoju RP Jadwigę Emilewicz oraz Ministra Handlu i Przemysłu Singapuru Chan Chun Sing 29 maja br. Polska i Singapur zadeklarowały wzmocnienie współpracy bilateralnej na rzecz poprawy i przyspieszenia przepływu towarów, w szczególności dóbr pierwszej potrzeby, w tym produktów rolno-spożywczych, a także utrzymania otwartych i efektywnych połączeń logistycznych w transporcie lotniczym i morskim.