W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polski pawilon narodowy na targach FHA Food & Beverage 2023

25.04.2023

Ponad 20 polskich firm rolno-spożywczych wzięło udział w tegorocznej edycji targów FHA Food & Beverage– największej imprezie branży spożywczej i hotelarskiej w Azji Południowo-Wschodniej oraz największych międzynarodowych targach w Singapurze pod względem powierzchni wystawienniczej i liczby odwiedzających.

Polski pawilon narodowy na targach FHA Food & Beverage 2023

Polski pawilon narodowy, zorganizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, został uroczyście otwarty 25 kwietnia przez Ambasador RP w Singapurze Magdalenę Bogdziewicz.

Pod hasłem przewodnim „Poland Tastes Good” producenci i dystrybutorzy żywności z Polski prezentowali mięso, jaja, nabiał, zdrowe przekąski, owoce i warzywa, soki oraz słodycze. Na stoisku narodowym odwiedzający mogli skosztować wyśmienitych polskich potraw i obejrzeć na żywo pokazy kulinarne polskich szefów kuchni, a także spotkać się z polskimi firmami poszukującymi partnerów biznesowych, poznać zalety, jakość i bezpieczeństwo polskich produktów. Dodatkowo, polscy producenci żywności ekologicznej prezentowali swoje wyroby w ramach stoiska projektu Organicity promującego ekologiczne produkty z UE, zaś kilka firm wystawiało się indywidualnie.

Cennym wydarzeniem dla singapurskich firm zainteresowanych spotkaniem z partnerami z Polski i innych krajów Europy Środkowo-Wschodniej była sesja networkingowa CEEfood Experience! w wigilię targów. Spotkanie współorganizowane przez Polską Agencję Inwestycji i Handlu z izbą handlową Central and Eastern European Chamber of Commerce było doskonałą okazją do nawiązania kontaktów z dostawcami, nabywcami, dystrybutorami i innymi przedsiębiorcami poszukującymi nowych możliwości biznesowych.

W ślad za silną polską reprezentacją na targach FHA-Food & Beverage Fair do Singapuru powraca kolejne długo oczekiwane wydarzenie kulinarne. Polish Cuisine Week czyli Tydzień Kuchni Polskiej w Singapurze trwa od 27 kwietnia do 3 maja w restauracji WINESTONE (30 Stevens Road) gdzie serwowane będzie specjalne Polish Cuisine Menu oparte na szerokiej gamie polskich przysmaków, od dań tradycyjnych po nowoczesne wariacje na temat klasycznych przepisów. Przepyszne dania przygotowane będą przez polskich mistrzów kuchni przybyłych z Polski na tą okazję. Tydzień Kuchni Polskiej organizowany jest w ramach dorocznego Polskiego Festiwalu w Singapurze PolandSHIOK i pod egidą Polish Heritage Days.

Polska jest czołowym europejskim producentem artykułów rolno-spożywczych oraz liderem w produkcji mięsa drobiowego, wieprzowo-wołowego, mleka i zbóż oraz owoców i warzyw. W 2022 roku sprzedaż polskich produktów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła rekordową wartość ponad 47 mld euro - o 26% więcej niż w 2021 roku, zaś nadwyżka eksportowa 15,5 mld euro.

Doskonała jakość polskich produktów, zrównoważone zasady produkcji i przystępne ceny przekładają się na stały wzrost ilości polskich towarów rolnych także w Singapurze, od 2019 r. eksport polskiej żywności do Singapuru wzrósł trzykrotnie. Targi FHA Food & Beverage 2023 były kolejną okazją dla lokalnych przedsiębiorców do zapoznania się z polską ofertą żywnościową i budowania jeszcze silniejszej obecności polskiej żywności w Singapurze i Azji Południowo-Wschodniej.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}