W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rynek singapurski otwarty dla polskiego drobiu i jaj

20.04.2020

Jaja

W dniu 14 kwietnia br. Singapore Food Agency poinformowała o zniesieniu zakazu importu polskiego drobiu do Singapuru, wprowadzonego w związku epizodami ptasiej grypy w Polsce w styczniu br., i uznaniu zasad regionalizacji. Otwarty został również rynek dla polskich jaj oraz produktów jajecznych, a także uproszczone zostały zasady dostępu do rynku dla przetworów z mięsa (drobiowego, wieprzowego, wołowego) i jaj. Zatwierdzanie zakładów przetwórczych do eksportu będzie odbywać się na zasadzie pre-listingu, co pozwoli uniknąć długich procedur akredytacyjnych.

Eksport mięsa, jaj oraz przetworów z mięsa na nowych zasadach będzie mógł być realizowany przez uprawnione zakłady po uzgodnieniu odpowiednich wzorów świadectw zdrowia przez władze weterynaryjne Polski (Generalnego Inspektora Weterynarii) i Singapuru (Singapore Food Authority).

{"register":{"columns":[]}}