Rynek singapurski otwarty dla polskiego drobiu i jaj
20.04.2020
W dniu 14 kwietnia br. Singapore Food Agency poinformowała o zniesieniu zakazu importu polskiego drobiu do Singapuru, wprowadzonego w związku epizodami ptasiej grypy w Polsce w styczniu br., i uznaniu zasad regionalizacji. Otwarty został również rynek dla polskich jaj oraz produktów jajecznych, a także uproszczone zostały zasady dostępu do rynku dla przetworów z mięsa (drobiowego, wieprzowego, wołowego) i jaj. Zatwierdzanie zakładów przetwórczych do eksportu będzie odbywać się na zasadzie pre-listingu, co pozwoli uniknąć długich procedur akredytacyjnych.
Eksport mięsa, jaj oraz przetworów z mięsa na nowych zasadach będzie mógł być realizowany przez uprawnione zakłady po uzgodnieniu odpowiednich wzorów świadectw zdrowia przez władze weterynaryjne Polski (Generalnego Inspektora Weterynarii) i Singapuru (Singapore Food Authority).