W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wizyta Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego w Singapurze

24.04.2024

W dniach 22-24 kwietnia br. z wizytą w Singapurze przebywał Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski, któremu towarzyszyli Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz.

Spotkanie CEEfood Experience

Minister rozpoczął oficjalną cześć wizyty od uczestnictwa w dniu 22 kwietnia w spotkaniu „CEEfood Experience!”, które zostało zorganizowane wspólnie przez Ambasady Polski, Litwy, Węgier, PAiH, a także singapurską Izbę Handlową Europy Środkowo-Wschodniej (CEEC,  Central and Eastern European Chamber of Commerce), oraz przy udziale Ambasady Rumunii. Wydarzenie zgromadziło liczne grono firm z państw naszego regionu oraz przyciągnęło łącznie ponad 100 osób, wśród których znaleźli się przedstawiciele singapurskich importerów i dystrybutorów żywności.

Dnia 23 kwietnia Minister dokonał oficjalnego otwarcia polskich pawilonów na FHA-Food & Beverage, największych targach  branży spożywczej i hotelarskiej w Azji Południowo-Wschodniej.

Na zorganizowanym przez KOWR stoisku narodowym  „Poland Tastes Good” ofertę eksportową prezentowało niemal dwadzieścia polskich firm z branży soków, słodyczy, produktów zbożowych, produktów mięsnych, mrożonych warzyw, przekąsek, miodów oraz żywności ekologicznej.

Stoisko “Taste Europe”, którego gospodarzem była Krajowa Izba Gospodarcza Centrum Promocji skupiło się na promocji polskich jabłek, wieprzowiny i wołowiny.

Polskie stoiska cieszyły się popularnością wśród gości targowych, a polscy przedsiębiorcy biorący w nim udział przeprowadzili obiecujące rozmowy z potencjalnymi partnerami biznesowymi. Na stoiskach każdego dnia odbywały się pokazy kulinarne, podczas których odwiedzający targi mogli spróbować polskich dań serwowanych przez doświadczonych szefów kuchni.

Minister spotkał się również tego dnia z Dyrektor Generalną Singapurskiej Agencji Żywności (SFA), dr Tan Lee Kim. W trakcie spotkania SFA potwierdziło dopuszczenie do singapurskiego rynku wołowiny z Polski (na zasadzie tzw. „prelistingu”), o co polska administracja zabiegała od 2017 roku. Obie strony wyraziły także nadzieję na zacieśnianie relacji dotyczących kwestii rolnych w przyszłości.

Dnia 24 kwietnia miało miejsce spotkanie w singapurskim Ministerstwie Środowiska i Zrównoważonego Rozwoju z Wiceminister Amy Khor, podczas którego m.in. wymieniono opinie na temat działań wspierających zrównoważone rolnictwo, walkę ze zmianami klimatycznymi, oraz ograniczanie wpływu rolnictwa na środowisko.

Podczas wizyty Wiceministra Krajewskiego odbyły się również spotkania z singapurskimi i polskimi przedsiębiorcami, podczas których dyskutowano nad praktycznymi wyzwaniami związanymi z eksportem polskiej żywności do Singapuru.

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}