Dopłata do składki na ubezpieczenie zwierząt – wkrótce start naboru
04.01.2024
Producenci rolni, którzy ubezpieczyli drób, bydło lub świnie od ryzyka wystąpienia szkód spowodowanych salmonellą, od 18 stycznia 2024 r. będą mogli składać wnioski o dofinansowanie. Wsparcie to realizowane jest w ramach działania „Zarządzanie ryzykiem” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. To już czwarty nabór w ramach tego działania.
Komu przysługuje wsparcie?
Pomoc będzie mogła zostać przyznana hodowcom drobiu, bydła i świń, którzy ubezpieczyli zwierzęta od ryzyka zachorowania na salmonellozę.
Ubiegający się o przyznanie wsparcia muszą spełnić m.in. następujące warunki:
- posiadać prawo do dysponowania nieruchomością, na terenie której jest prowadzona działalność rolnicza;
- dołączyć do wniosku o dofinansowanie umowę ubezpieczenia lub polisę, która powinna obejmować co najmniej: 1000 sztuk rzeźnych kurcząt, gęsi, indyków i drobiu nieśnego, 14 sztuk świń lub 4 sztuki bydła.
Wysokość i warunki wsparcia
Wsparcie przyznawane będzie w wysokości 70 proc. dopłaty do zapłaconej składki ubezpieczeniowej.
Starający się o wsparcie muszą spełnić następujące warunki:
- Z umowy lub polisy musi wynikać, że wypłata odszkodowania nastąpi w przypadku wystąpienia szkód, które wyniosą ponad 20 proc. wartości zwierząt.
- Okres objęty ubezpieczeniem nie może rozpoczynać się przed 1 kwietnia 2022 r.
- Starający się o dofinansowanie nie może mieć przyznanych innych dopłat do ubezpieczenia.
Jak złożyć wniosek?
Nabór potrwa od 18 stycznia do 15 marca 2024 r. Wnioski w tym terminie przyjmują biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dokumenty będzie można złożyć osobiście w placówce, nadać rejestrowaną przesyłką pocztową lub za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).
Więcej informacji
Szczegółowe informacje o naborze znajdują się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/arimr/dzialanie-m17-zarzadzanie-ryzykiem---doplaty-do-skladek-ubezpieczenia-od-strat-spowodowanych-chorobami-zwierzat.