W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

bez GMO

bez GMO

kukurydza

GMO (ang. genetically modified organism) - to organizm, którego materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w naturze i za pomocą metod biotechnologicznych (inżynierii genetycznej) w celu nadania mu nowych cech.

Oznakowanie odnoszące się do braku GMO można stosować tylko w przypadku żywności i pasz.

Przystąpienie do systemu znakowania żywności i pasz jako wolnych od GMO jest całkowicie dobrowolne, ale jego zasady zostały szczegółowo uregulowane w krajowej „ustawie wolne od GMO”, która nakłada na podmioty je stosujące określone obowiązki.

Znakować można tylko takie produkty, które mają w swoim składzie co najmniej 50% składników roślinnych, które posiadają odpowiedniki w jakości GMO lub składników pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą od zwierząt, które nie były żywione paszami GMO.

Odpowiedniki GMO dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej, to:

☑️kukurydza,

☑️rzepak,

☑️soja,

☑️burak cukrowy,

☑️bawełna.

W celu oznakowania produktów jako wolnych od GMO wprowadzono wzory znaków graficznych i wyrażenia słowne. Można używać tylko dwóch rodzajów znaków graficznych z dwoma rodzajami wyrażeń, tj.„bez GMO” i „wyprodukowane bez stosowania GMO”, przy czym:

➡️znak graficzny „bez GMO”  wraz z wyrażeniem „bez GMO” umieszcza się w odniesieniu do żywności pochodzenia roślinnego w tym żywności wieloskładnikowej jeśli znajdują się w niej wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego oraz pasz.

➡️znak graficzny „wyprodukowano bez stosowania GMO” wraz z  określeniem „wyprodukowane bez stosowania GMO” umieszcza się w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wieloskładnikowej jeśli znajduje się w niej choć jeden składnik pochodzenia zwierzęcego

Zastosowanie dwóch znaków graficznych i dwóch rodzajów wyrażeń słownych wynika z potrzeby rozróżnienia między oznakowaniem produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mięso, mleko i ich przetworów i produktów pochodzenia roślinnego, które mają swoje odpowiedniki w jakości GMO. Zasadnicza różnica polega na tym, że w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego znakowanie odnosi się do procesu produkcji, natomiast w przypadku produktów roślinnych znakowanie dotyczy ich składu.

Wzory znaków graficznych określa rozporządzenie MRiRW w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

Znaki graficzne można pobrać ze strony MRiRW👇👇👇

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/zywnosc-i-pasze-wolne-od-gmo.

{"register":{"columns":[]}}